Proje Hakkında
Toplumlarımız, ne yazık ki sıklıkla artan sosyal çatışmalar ve entegrasyon zorluklarıyla ilişkilendirilen, genişleyen kültürlerarası boyut gibi yeni zorluklarla karşı karşıyadır; yoğun bir marjinalleşme fenomeniyle sonuçlanan yoksulluğun ve eşitsizliklerin yaygınlaşması; iş eksikliği ve işsizlikle mücadele için etkili araçlar vb. nedeniyle özellikle gençler arasında geleceğe dair yaygın bir memnuniyetsizlik ve şüphecilik. Girişim, sosyal girişimciliğin günümüz kültürlerinde kritik öneme sahip olduğunun ve gençleri sosyal girişimcilik becerileriyle donatmanın, kapsayıcı topluluklar yaratırken kariyer beklentilerini geliştirmelerine yardımcı olabileceği bilincinden doğdu.
Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi'ne göre, «sosyal girişimcilik ayrılmaz bir şekilde AB 2027 stratejisiyle ilişkilidir ve topluma önemli ölçüde katkıda bulunur». İşsiz, ötekileştirilmiş veya sosyal olarak dışlanmış gençlerle işbirliği yapmak istiyoruz. Bu proje, onları gençlerde sosyal girişimcilik yeteneklerini geliştirmenin ve işsiz gençleri eğitim, istihdam ve sivil katılıma teşvik etmenin yolları konusunda eğitecek. Girişim, bir iş planının hazırlanması, geliştirilmesi ve nihai hale getirilmesinin yanı sıra AB finansman kaynakları ve liderlik eğitimi de dahil olmak üzere şirket kuruluşunun çeşitli alanlarını ele aldı.
Proje Hedefleri
- Gençlik çalışanları ve dezavantajlı geçmişe sahip gençler, önemli kültürel varlıklara ve çok az girişimcilik bilgisine sahip kırsal topluluklara odaklanacak olan bu projenin birincil odak noktası olacaktır.
- Sosyal girişimcilik yeteneklerinin geliştirilmesi için metodolojiye dayalı yaygın öğrenme stratejileri uygulanacaktır.
- Her ortak ülkenin gençler için Sosyal Girişimcilikte sektöre yol gösterecek kapsamlı bir ulusal paydaşlar haritası oluşturulacaktır.
Beklenen Sonuçlar
- Bu proje Faaliyeti, katılımcılara gerçek hayattaki girişimciliğin sunduğu zorlukları çözme becerileri sağlayacaktır.
- Katılımcıların başarılı iş adamlarıyla tanışmasına ve konuşmasına izin vermenin ötesine geçen proje, girişimcilik öğrenme araçları - bunların ne olduğu ve nasıl kullanılacağı konusunda eğitim ve ortak deneyim sağlayacaktır.
- Etkinlik katılımcıları, iş dünyasına özenli ve profesyonel bir yaklaşım geliştirmek için örnek olay incelemeleri, canlandırma ve tiyatrodan yararlanacak.
- Kendi ülkelerinden girişimcilik yöntemlerini karşılaştırıp analiz edecekler ve moderatörlerin özel olarak tasarlanmış düşük maliyetli iş simülasyonları oluşturmaları için metodolojik kılavuzlar hazırlayacaklar.
- İşadamları, koçlar ve gençlik liderleri, danışman olarak sürece dahil olacaklar.
- Proje Faaliyeti, sosyal sorumluluk faktörlerini ve insan kaynakları yönetiminin önemini birleştirerek, farklı pazar ortamlarında firmaların yönetilmesine ilişkin örnekler sunacaktır.
- Ayrıca katılımcılara bir ekip olarak çalışma konusunda değerli bir deneyim kazandıracak - ayrıca her birinin grubun ihtiyaçlarına uyum sağlaması gereken uluslararası bir ekip.
Toplantılar
Aktif yurttaşlığı, gençlerin inisiyatif duygusunu ve sosyal girişimcilik dahil gençlik girişimciliğini teşvik etmeyi hedefleyen S.E.S projemizin ilk aktivitesi 9-12 Ocak 2023 tarihinde Svelgen, Norveç’te gerçekleşti. Proje süresince; Sürdürülebilir Girişimcilik, NEET ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları üzerine konuşuldu. Katılımcılar, konuyla ilgili kendi ülkelerinde neler yapıldığı ve gelecekte neler yapılabileceği hakkında tartışmalarda bulundu. Ayrıca Svelgen’deki uygulamalı sosyal girişimcilik örnekleriyle projeye güzel ve etkili bir giriş yapılmış oldu.
Projenin ortakları: Exploring Cultural campfire Opportunities (Norveç), Arte e Cultura Sociale (İtalya), Bioville (Letonya), LİDOSK (Türkiye)
Norveç’te ilk aktivitesini düzenlediğimiz S.E.S projesinin ikinci aktivitesi Kemer, Antalya’da gerçekleşti. Projenin ana hedefi; aktif yurttaşlığı, gençlerin inisiyatif duygusunu ve sosyal girişimcilik dahil gençlik girişimciliğini teşvik etmektir.
Projenin ortakları: Exploring Cultural campfire Opportunities (Norveç), Arte e Cultura Sociale (İtalya), Bioville (Letonya), LİDOSK (Türkiye)
Üçüncü eğitim kursunda, gerçek yaşamdan sosyal girişimcilerle tanıştık. Bu "Canlı Kütüphane" girişimciler, karşılaştıkları zorluklar ve başarılar hakkında bize birinci elden bilgi verme şansı sundu. Hikayeleri gerçekten ilham vericiydi ve bize gösterdi ki, direnç ve yenilikçilikle biz de etkili projeler yaratabiliriz.
Projenin ortakları: Exploring Cultural campfire Opportunities (Norveç), Arte e Cultura Sociale (İtalya), Bioville (Letonya), LİDOSK (Türkiye)
Son eğitimimiz geleceğe odaklandı - edindiğimiz beceri ve bilgileri nasıl kullanarak kendi sosyal girişimlerimizi kurabileceğimizi üzerineydi. Çeşitli girişimcilik yetkinliklerini, yaratıcılık, yenilikçilik ve ağ kurmanın önemini keşfettik. Bu kurs, özellikle, kendi topluluklarımızdaki ihtiyaçları eleştirel bir şekilde düşünmemizi teşvik ettiği ve bu ihtiyaçları girişimci girişimler aracılığıyla nasıl karşılayabileceğimizi düşünmemizi sağladığı için güçlendiriciydi.
Projenin ortakları: Exploring Cultural campfire Opportunities (Norveç), Arte e Cultura Sociale (İtalya), Bioville (Letonya), LİDOSK (Türkiye)
Vlog